Dragi roditelji i mališani,

naš centar ne radi zbog vaše sigurnosti i sigurnosti našeg tima i njihovih porodica, ali svakog dana mislimo na vas.
Razmišljamo o tome jeste li dobro, jeste li se prilagodili online nastavi, nedostaju li vam vaši drugari i sve divne aktivnosti koje su donedavno bile dio vaše dnevne rutine.

U nadi da ćemo vas inspirisati da svoje dane u sigurnosti domova provedete što lakše i korisnije, donosimo vam nekoliko savjeta Tete Pričalice:

  • Svaka promjena može biti dobra za nas, naše misli imaju magičnu sposobnost da se prilagode svakoj situaciji. Samo moramo trenirati naviku da svaki problem pretvorimo u priliku za nešto dobro.
  • Ovo je prilika da uradimo sve ono što inače ne stižemo – da usporimo, upoznamo se bolje i uradimo sve ono što smo odavno željeli za svoju porodicu a nismo imali vremena.
  • Sada je vrijeme da dodatno osjetimo svrhu obrazovanja. Naši domovi su sada naše učionice. Roditelji asistenti učiteljima. Učenicima se stavlja tehnologija na raspolaganje kao alat i pravi je momenat da nauče kako se tim alatom mudro raspolaže. Također, rame uz rame sa IT uređajima, knjiga ponovo dobiva na snazi.
  • Ovo je pravi momenat za izgradnju društvene odgovornosti, empatije i elementarne dobrote kod djece. Razgovarajmo s njima o svemu. Objasnimo im koje su upute Kriznog štaba i zašto ih pratimo, zašto smo ponudili komšijama starije životne dobi da odemo u kupovinu umjesto njih i zašto je važno da se cijeli svijet pretvori u jedan složni tim. Saslušajmo mišljenje i ideje djece. Ne isključujmo djecu, ne odvlačimo im stalno pažnju od novonastale situacije.
  • Dosada je prijatelj dječije kreativnosti. Ne izlažimo djecu cjelodnevnom korištenju IT uređaja jer se žale da im je dosadno u kući. Ekrani su dobri za online nastavu i umjereno korištenje u svrhu zabave, ali ekrani nisu dadilje. Dozvolimo djeci da im dosada probudi kreativnost. Ako im baš zatreba pomoć, zajedno napišimo spisak zabavnih i kreativnih zadataka za svaki dan.
  • Kretanje je važno. Ako ne možemo napolje, možemo u svom domu raditi razvojne igre. Ili jednostavno – plešimo!
  • Djeca vole rutinu. Reorganizirajmo dan tako da znaju kada je vrijeme za online nastavu, obroke, kreativni rad, čitanje, učestvovanje u porodičnim obavezama, a kada vrijeme koje mogu iskoristiti po svojoj želji.
  • Vođenje dnevnika može djeci poslužiti da izraze svoja osjećanja, unaprijede vještinu pisanja, crteže i fotografije pretvore u vrijedne uspomene.
  • Čitanje. Čitanje. Čitanje. Idealan je momenat za mnogo čitanja. 

Dobro zdravlje i ispunjene dane želi vam Teta Pričalica!