Djeca i mladi su bez pripreme i prethodnog iskustva tokom prošlog mjeseca završili u izolaciji zbog globalne pandemije korona virusa. To što su u kući cijeli dan i što se u istom prostoru odvijaju njihovo obrazovanje, igra, odmor i socijalizacija, može dovesti do promjena u njihovim navikama. Postavlja se pitanje treba li insistirati na rutini i njegovanju dječijih navika koje unapređuju razvoj djece i osjećaj sigurnosti ili im dozvoliti da proizvoljno provode svoje vrijeme u izolaciji dok se sve ne vrati na staro.

 

Naše mišljenje je da se, bez obzira na bilo koju situaciju u kojoj se nađemo, vodimo preporukama stručnjaka koji kažu da svaki dan djeca trebaju čitati (ili slušati dok im se čita), igrati se, imati razvijenu rutinu u vezi sa jelom, higijenom, spavanjem i porodičnim druženjima.

Zašto je rutina za djecu vrlo važna?

 

  • Rutina proizvodi sigurnost

Često stičemo dojam da djeca uporno nastoje da provedu svoje želje u djelo ili da su im pravila dosadna. Istina je, ipak, da djeca osjećaju sigurnost i ugodu kada znaju kada je vrijeme za jelo, spavanje, učenje, igru ili obaveze. Djeca trebaju granice i za uspješan razvoj potreban im je razuman red.

  • Samostalnost se stiče korak po korak

Postepeno razvijenje osjećaja za strukturu, red i organizaciju potiče razvoj samostalnosti i samopouzdanja. Kada upoznaju redosljed svojih aktivnosti i pravila u vezi sa njima, djeca će lakše samostalno da se iznose s tim i potom mogu početi sami uspješno planirati svoj dan.

  • Rutina je prijateljica kreativnosti

Iako se red i struktura naizgled čine kao napad na kreativnost, to u suštini nije tako. Ako dijete zna da nakon pisanja zadaće slijedi igra, ono će vrijeme za igru dočekati spremno i iskoristiti ga maksimalno. Unutar razdoblja za kreativni rad, igru ili porodična druženja, djetetu ponudite slobodu da bira aktivnosti, potičite ga na raznolikost, istraživanje i nova iskustva. Imati rutinu ne znači kopirati jedan te isti dan u nedogled, nego imati strukturu koja se ispunjava na maštovit i poticajan način. Struktura stvara prostor za bolju organizaciju i bolje iskorišteno vrijeme, što zapravo vodi do slobode da pojedine dijelove dana ispunimo aktivnostima koje donose veliku radost.

  • Ključ je u dosljednosti

Vaš predškolarac, školarac ili tinejdžer će zasigurno povremeno protestirati protiv rutine i rituala koje proizvede vaša porodica. Moglo bi doći do izbjegavanja obaveza na razne načne, pa čak i do ispada bijesa, ali imajte na umu da je postavljanje granica dužnost roditelja i da je nužno uložiti energiju da se granice očuvaju bez obzira na sve. To ne znači da morate imati stroga pravila u vezi sa svim, ali ono što smatrate važnim za fizički, psihički i emocionalni razvoj vašeg djeteta morate staviti u dnevnu ili sedmičnu rutinu i ne odustajati od toga.

  • Dječije navike utiču na cijelu porodicu

Ukoliko dijete proizvoljno bira kada i šta će jesti, kada će spavati, koliko će koristiti IT uređaje, moguće je da će razviti neželjeno ponašanje jer nema razvijeno kritičko razmišljanje niti svijest o tome što mu je zapravo potrebno za pravilan razvoj i emocionalnu stabilnost. Dječije navike se odraziti na cijelu porodicu, za koju je najbolje da svi članovi, koliko je moguće, sinhroniziraju svoje potrebe i rutinu.

Zato Teta Pričalica d.o.o. organizuje online radionicu. Više informacija i prijavnicu potražite ovdje.  Broj učesnika je ograničen. Radionica je besplatna.

I za kraj, najvažnija navika od svih neka vam bude njegovanje odnosa sa djetetom – pružajte mu ljubav, nježnost i svoju prisutnost baš svaki dan